Olej z kryla
10 POWODÓW, DLA KTÓRYCH OLEJ Z KRYLA JEST DOSKONAŁYM SUPLEMENTEM DIETY

1. Unikalna struktura
W przeciwieństwie do olejów rybnych, olej z kryla występuje w postaci fosfolipidów. Fosfolipidy rozpuszczają się doskonale zarówno w tłuszczach jak i w wodzie, dzięki czemu łatwiej ulegają strawieniu. Dodatkowo fosfolipidy transportowane są prosto do błon komórkowych.

2. Zawartość choliny
Cholina przyczynia się do utrzymania w dobrej kondycji pamięci i przekaźników nerwowych w mózgu. Najczęściej spotykana jest w wołowinie, wątrobie oraz kurczaku, dlatego u osób niespożywających mięsa lub spożywających go w niewielkich ilościach obserwuje się niedobory choliny.

3. Czyste źródło
Skorupiaki stanowią jeden z ostatnich elementów łańcucha pokarmowego najczystszego oceanu na Ziemi – Oceanu Antarktycznego. Z tego powodu kryl posiada niewykrywalne poziomy szkodliwych zanieczyszczeń i toksyn, które mogą być obecne w oleju z ryb.

4. Komfort dla żołądka
Kwasy omega-3 z fosfolipidów są rozpuszczalne w wodzie, dlatego nie wywołują refluksu, dyskomfortu ze strony układu pokarmowego oraz rybiego posmaku w ustach, co mogą powodować suplementy zawierające olej z ryb.

5. Duży efekt w małej dawce
Badania wykazują, że organizm wykorzystuje kwasy omega-3 pochodzące z kryla bardziej efektywnie niż z innych źródeł, dlatego lepsze efekty osiągnąć można biorąc mniejsze kapsułki w mniejszej ilości.

6. Źródło astaksantyny
Ten czerwony antyoksydant pomaga ochraniać błony komórkowe przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, okazał się też 300 razy silniejszy od witaminy A oraz E. Astaksantyna stanowi tez naturalną ochronę oleju, przez co dłużej zachowuje on świeżość.

7. Korzyści od stóp do głów
Kwasy omega-3: EPA i DHA wspomagają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz zdrowej kondycji serca. Niektóre badania wykazały, że olej z kryla ma znaczącą przewagę jeśli chodzi o optymalizację poziomu zdrowego cholesterolu i obniżenie poziomu trójglicerydów. Dodatkowo przeprowadzono ponad 8000 badań wskazujących na pozytywne działanie kwasów omega-3 na oczy, mózg, stawy, skórę oraz zdrowie kobiet.

8. Lepsze wchłanianie
Badania wykazały, że u ludzi przyjmujących kwasy EPA i DHA pochodzące z kryla zanotowano 67-procentowy wzrost omega-3 w czerwonych krwinkach, tj. 2,5 razy większy niż u ludzi przyjmujących EPA i DHA pochodzące z ryb.

9. Źródło o dużych zasobach
Przy przyjmowaniu oleju z kryla nie należy martwić się o zachwianie zasad zrównoważonego rozwoju. W Oceanie Antarktycznym występuje 420-700mln ton kryla, co stanowi jedną z największych biomas na świecie. Tylko 0,06% spośród całej biomasy zostało zebrane w latach 2013-2014.

10. Źródło ściśle kontrolowane
Zdecydowana większość kryli pochodzi z Oceanu Antarktycznego i kontrolowana jest przez CCAMLR (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources). Każda łódź łowiąca kryle jest licencjonowana, wyznaczone są też ścisłe limity ilości i sposobu połowu.