Zastosowanie
ARGUMENTY NAUKOWE POTWIERDZAJĄCE KORZYŚCI
WYNIKAJĄCE Z PRZYJMOWANIA OMEGA-3 POCHODZĄCYCH Z KRYLA

Występują w naturalnej formie fosfolipidów
– Łatwiejsze trawienie: kwasy omega-3 pochodzące z fosfolipidów nie powodują dyskomfortu ze strony układu pokarmowego, refluksu oraz rybiego posmaku w ustach;
– Lepsza jakość: większa koncentracja lipidów, mniej zanieczyszczeń, mniejsza pozostałość rozpuszczalników, łagodniejszy zapach;
– Większa moc: wyższa koncentracja EPA (150mg) oraz DHA (90mg) na gram.

Wysoka aktywność antyoksydacyjna
– Astaksantyna jest 300x silniejszym antyoksydantem niż witamina A i E, pomaga chronić błony komórkowe przed wolnymi rodnikami, stanowi też naturalną ochronę oleju z kryla;
– NKO® zawiera do 7x więcej astaksantyny (min. 750µg) niż inne oleje z kryla;

LEPSZE WCHŁANIANIE = LEPSZE EFEKTY W MNIEJSZYCH DAWKACH

Badania wykazują:
Wysokie wchłanianie kwasów omega-3:
Przeprowadzono badanie, podczas którego 48 badanych przyjmowało 100mg EPA/DHA przez 112 dni. U badanych, którzy przyjmowali EPA/DHA pochodzące z oleju z kryla NKO® odnotowano poziom omega-3 (w czerwonych krwinkach) większy o 2,5x w porównaniu do badanych przyjmujących omega-3 z olejów rybich.

Zdrowe serce:
Przeprowadzono badanie trwające 12 tygodni, opublikowane w The Journal Alternative Medicine Review, w którym uczestniczyło 120 osób z wysokim poziomem cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Odnotowano, że u badanych przyjmujących 1000mg oleju z kryla dziennie poziom całkowitego cholesterolu obniżył się dwukrotnie w porównaniu do osób przyjmujących 3000mg oleju rybnego. Dodatkowo, u grupy przyjmującej olej z kryla zauważono gwałtowny spadek poziomu cholesterolu LDL (tzw. „zły” cholesterol) oraz trójglicerydów we krwi, przy czym grupa spożywająca olej z ryb nie zauważyła znaczących zmian w tym aspekcie.

Zdrowy mózg:
Kwas DHA absorbowany jest przez mózg ponad 2x bardziej efektywnie w formie fosfolipidów niż w formie trójglicerydów. NKO® zawiera naturalnie cholinę, fosfolipid, który jest neurotransmiterem. Uważa się, że przyczynia się do utrzymania w zdrowej kondycji układu nerwowego i stanowi ok. 30% wszystkich fosfolipidów w mózgu.

Zdrowe oczy:
3000 badanych powyżej 49 roku życia, którzy spożywali więcej kwasów tłuszczowych omega-3 było mniej narażonych na pogorszenie wzroku związane z wiekiem.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

źródło: Massrieh W. „Health benefits of omega-3 fatty acids from Neptune krill oil”. Lipid Technology, May 2008, Vol. 20, no.5.